فیلم‌های ایرانی

سینما و فیلم‌های ایرانی در دهه ۹۰ از مفهوم فرهنگی دور شدند و به ابزاری محبوب برای پاسخگویی به نیازهای مختلف فردی و گروهی تبدیل شدند.

در دهه ۹۰، علیرغم کسب برخی از مهمترین جوایز تاریخ مانند اسکار، با توجه به پیچیدگی ها و مشکلات روزافزون جامعه ایران، سینما نسبت به دهه های گذشته کمتر روشن شد.

کارشناسان صنعت فیلم گزارش دادند که این بهترین فیلم‌های ایرانی دهه ۹۰ در سینمای ایران بود که برخی از وقایع مهم جامعه را نشان می داد.

♦   پرویز

این فیلم هشداری برای خیزش های احتمالی در جامعه انفجاری ایران در اوایل دهه ۹۰ بود.

پرویز اکنون می تواند به عنوان نمونه ای دور از جریان گفتمان رسمی بیان شود که هشدار روشنی را درباره شرایط انفجاری که جامعه ایران در زمان تولید با آن روبرو است، هشدار می دهد.

♦   عصبانی نیستم

در نسخه اصلی این فیلم که در جشنواره فیلم برلین سال ۹۲ به نمایش درآمد، این فیلم به انتقاد از اوضاع ایران پرداخت.

وی به کلافگی، شورش، عصیان، سردرگمی و ناامیدی کنونی در نسل جوان اشاره کرد که از حوادث اواخر دهه ۸۰  در ایران ناامید شده بودند؛ اما در نسخه ایران این فیلم انتقادات کاهش یافته است.

♦   نهنگ عنبر

این فیلم آغاز ظهور کمدی های سیاه در سینمای ایران بود. شرایط دشوار دهه ۶۰  و تلاش مردم برای کنار آمدن با مشکلات آن زمان به عنوان عوامل ایجاد طنز، شوخ طبعی و خنده مورد استفاده قرار گرفت.

در اواسط دهه ۹۰  این نوع کمدی در فیلم‌های ایرانی رواج پیدا کرد و از طنز برای انتقاد از رژیم و اوضاع امنیتی استفاده شد.

♦   ابد و یک روز 

این فیلم مهمترین فیلم دهه ۹۰ در بیان مشکلات فقر و اعتیاد به دلیل تشدید مشکلات اقتصادی به حساب می آید.

ابد و یک روز شکل بی سابقه ای از خشونت پنهان را نشان می دهد که در جامعه و بین شخصیت های خانواده به دلیل فقر و ناآگاهی در ایران گسترده است.

 

علاوه بر فیلم های ذکر شده، فیلم های دیگری نیز وجود دارند که در درک تصویر کلی سینمایی دهه ۹۰  مهم هستند.

از جمله آن است: قصیده گاو سفید، آشغال‌های دوست‌داشتنی، پرده، ماجرای نیمروز، بی خود و بی‌جهت، فروشنده، تاکسی، آرایش غلیظ، سه رخ، ملکه، در دنیای تو ساعت چند است و دست‌نوشته‌ها نمی‌سوزند.