پس از توافق ریاض و دوحه آیا قطر روابط خود با ایران را کنار خواهد گذاشت، کویت روز دوشنبه (4 ژانویه 2021) اعلام کرد عربستان سعودی بیش از سه سال پس از بحران خلیج فارس با گشودن فضای هوایی و مرزهای زمینی خود با قطر موافقت کرده است.
آیا قطر روابط خود با ایران را کنار خواهد گذاشت؟
نمایندگان در کنگره ایالات متحده خوش بینی خود را در مورد نتایج اجلاس همکاری خلیج، به ویژه در محدود کردن تهدید ایران و جلوگیری از بهره برداری تهران از اختلافات خلیج فارس برای تحمیل هژمونی خود در منطقه ابراز داشتند.
Congratulations to President @realDonaldTrump and his team led by Jared Kushner and Avi Berkowitz in ending the dispute between Qatar, Saudi Arabia, the United Arab Emirates, and other Gulf Cooperation Council (GCC) nations.
— Lindsey Graham (@LindseyGrahamSC) January 5, 2021
سناتور جمهوری خواه لیندسی گراهام روز چهارشنبه در توییتی در حساب توئیتر خود گفت ایران “بزرگترین بازنده آشتی خلیج فارس است زیرا در آینده نمی تواند از شکاف در خانه خلیج فارس بهره برداری کند.”
آشتی خلیج فارس بزرگترین شکست برای پروژه ایران در منطقه است
به دنبال اجلاس سران که روز سه شنبه در العلا برگزار شد و بیانیه مشترکی برای تأیید “همبستگی و ثبات” صادر شد ، ریاض از احیای روابط کامل بین قطر و عربستان سعودی خبر داد.
بیانیه پایانی مشترک اجلاس همچنین تأیید کرد که “کشورهای شورای همکاری خلیج فارس به تلاش های بی وقفه خود با متحدان خود در مبارزه با تروریسم ، خشک کردن منابع آن و مقابله با ایدئولوژی تروریستی ادامه خواهند داد.”
اما ناظران معتقدند که آشتی خلیج فارس بزرگترین شکست برای پروژه ایران در منطقه است ، زیرا تهران با بهره گیری از بحران قطر ، هژمونی خود را از طریق دروازه دوحه گسترش داد ، که این امر انزوای ایران را دو چندان می کند.
مشخص نیست كه قطر به یكی از شرایط تحریم كننده كشور، یعنی كاهش سطح روابط دوحه و تهران ، چقدر پاسخ خواهد داد ، اما در هر صورت ، کشورهای حوزه خلیج فارس موفق شده اند قطر را از باج خواهی ایران فاصله دهند و آن را به طبقه خلیج برگردانند و مشکلات موجود در یک خانه خلیج فارس را حل کنند.