خشونت علیه زنان
خشونت علیه زنان ، مصاحبه با اعظم بهرامی ، پژوهشگر و کنشگر محيط زيست و زنان

خشونت عليه زنان نه فقط در ايران بلكه در كل جهان وجود دارد ؛ امروزه خشونت در خانه یا خشونت خانگی افزایش یافت ، در این گفتگو ، ما برجسته ترین عواملی را که منجر به افزایش میزان خشونت علیه زنان در ایران و جهان به طور کلی شده است ، مرور می کنیم.

در شرایطی که می‌بینیم هیچ تغییری در آمار خشونت علیه زنان به وجود نیامده، آیا این نشان دهنده لزوم بررسی این موضوع است؟ وظیفه دولت در قبال این چیست؟

خشونت عليه زنان نه فقط در ايران بلكه در كل جهان وجود دارد ؛ امروزه خشونت در خانه یا خشونت خانگی افزایش یافت

به نظر شما، چه زمانی شاهد کاهش خشونت علیه زنان خواهیم بود؟

خشونت علیه زنان چه زمانی آمارش کاهش پیدا میکنه؟؛ من فکر می‌کنم اگر بخواهیم روشن به این پرسش پاسخ بدیم خوبه که تحقیقات و مطالعاتی و حتی آمارهایی که روشن توی کشورهایی که این حوزه موفق عمل کردن مسیر درستی را انتخاب کردند، دورنمای آینده که دارن نشون میدن روشنه.

من معتقدم ما به بومی سازی این برنامه ها و پروژه ها نیازمندیم به خاطر اینکه هر جغرافیایی و سندی تاریخی اش و اقلیمی اش و پراکندگی جمعیت اش شرایطی که زنان در وضعیت صفر اجرای این پروژه‌ها دارند همه اش می‌تواند تعیین کننده باشد

ما اخیرا بسيارى از قتل های ناموسی را در ایران دیده ایم، در نظر فقدان یک قانون بازدارنده علت چنین جنایاتی است، یا دلایل دیگری وجود دارد؟

در مسئله قتل های ناموسی که به نظر من نوع افسار گسیخته و نهایی خشونت خانگی چون می‌دانیم که اغلب این حرف های ناموسی از طرف فردی از افراد خانواده یا آشنایانی که زن را از نزدیک می شناختند اتفاق میافته میتونید اونرو واقعاً اوج خشونت خانگی بدونیم که فردی جانش را در اثر این اعمال خشونت از دست می‌دهد در مورد قتل‌های ناموسی من معتقدم که قطعا این قانون به تنهایی نمی تونه بازدارنده باشد.

در همچنین وضعیتی شما در واقع میتوانید این رو نسبت به این شرایط سنتی و بخشی از تحقیقات نشان می‌دهد که در ارتباط با حوزه تربیت خانوادگی، یه زمانی آمار بیشتر متوجه مناطق بود که به شکل قبیله عشیره ای زندگی می کنند و یک فرد برای جان و زندگی و مال همه افراد این شیوه می‌تواند تصمیم بگیرد اما آمار و اطلاعات جدید نشان می‌دهد که فقط در واقع در محدوده باقی نمونده و گسترش پیدا کرده شما از توسعه شهری افرادی که سالهاست در یک زندگی خیلی روتین معمول شهری دارند زندگی می‌کنند و مستقل هستند از همه این نظرها باز در اون خانواده‌های شما این اوج خشونت را می‌بینیم.

اخيرا، سمیرا زرگری ، سرمربی تیم ملی اسکی زنان ، از سوی همسرش ممنوع الخروج شد و نتوانست شاگردانش را همراهی کند، نظر شما درباره چنین قوانینی که مانع سفر زنان در صورت عدم اجازه خروج می شود چیست و آیا این سرکوب آزادی زنان تلقی می شود؟

آزادی در انتخاب محل زندگی آزادی در انتخاب محل کار اینا همشون مبانی حقوق بشر به حساب میان برای همه افراد جامعه برای همه شهروندان و نه فقط برای زنان اما می‌دانیم که در ایران با تجربه قوانینی ایدئولوژیکی وجود داره این توانی این بخش زیادی از این آزادی‌ها برای زنان محدود شده

قطعا این سرکوب است، به خاطر که شما در واقع با انتخاب محل زندگیتون با انتخاب امکان جابجایی و سفر می توانید رشد فردی را فراهم کنید شرایط سفر در توانمندی فردی میتونه به شما بده شرایطی میتونه به شما بده که حتی میتونید کمکم کنید به بهبود وضعیت جامعه شما بهبود وضعیت خانوادتون بهبود وضعیت نهاد و سازمان و ارگانی که اون اشتغال دارید.

آیا وضعیت زنان در دوران ابراهیم رئیسی تغییر خواهد کرد؟

من فکر می‌کنم که ما با میانگین برگشت به عقب مواجه بودیم در حوزه قانون‌گذاری و در واقع بخش اجرای قوانین با یک عقب‌گرد بسیار زیادی مواجه بودیم در حوزه حضور زنان در عرصه‌های تصمیم گیری و همین‌طور تلاش برای تصویر ارائه تصویر سنتی و یک نقش سنتی از زنان که برای این سرمایه‌گذاری شده در حوزه رسانه در حوزه کتاب های آموزشی در حوزه علمیه تفکیک فضاهای آموزشی و فضاهای اجتماعی و این به نظر من مسئله اصلی و مهم است.

و اين که از دولتی به دولتی دیگه تغییر شکل چندانی به شکل تعمیر پیدا نمیکنه فقط ممکنه که ظاهراً کمی تغییر بکنه و این رو به هیچ عنوان در واقع نه موثر می دونم و نه هدف می دونم برای جنبش زنان و فعالین و کنشگران حوزه زنان به این ترتیب اینکه در دولت آقای رئیسی برای زنان وضعیت بهتر یا بدتر این سوال را از اساس درست نمیدونم و فکر می‌کنم که با دولت جدید باز محدودیت‌های زنان فرم و شکل های متفاوتی پیدا خواهد کرد

وضعیت زنان در ایران را چگونه توصیف می کنید؟

در جامعه امروز می بینم من فکر می‌کنم که ما با یک درباره دیوار آهنی مواجه هستیم که داریم کم کم تلاش می‌کنیم آن را تخریب بکنیم و درون جدى که مقابل ما قرار داده

در پایان مصاحبه از خانم اعظم بهرامی تشکر و قدردانی می کنیم ، به خاطر تلاش های او برای ارائه تصویری واضح از وضعیت زنان در ایران ، و از تلاش های او در زمینه حقوق زنان است